Tips Penjagaan Tilam

Setiap malam, tilam kita memberikan kita keselesaan, rehat, dan membolehkan badan kita segar  untuk keesokan harinya. Jika difikirkan, ia mungkin salah satu perabot yang paling penting di rumah kita. Tetapi kebanyakan kita berada dalam mod “tetapkan dan lupakannya”. Contohnya, bila kali terakhir anda memusingkan tilam anda? Hari ini kami akan kongsikan dengan anda tips penjagaan tilam yang betul.

1. Vakum tilam anda setiap 3 bulan.

Ini mesti dilakukan jika anda mempunyai alahan kerana hama habuk dan bulu boleh berkumpul di dalam tilam anda dari semasa ke semasa.  Adalah disyorkan untuk melakukan ini setiap tiga bulan, tetapi jika alahan anda teruk, anda akan mendapat manfaat kalau anda menvakumkan tilam lebih kerap.

2. Gunakan pelapik tilam pelindung

Tips penjagaan tilam kedua ialah memakai pelapik tilam yang boleh dibasuh. Ia salah satu pelaburan terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi tilam anda daripada habuk, alergen dan kotoran. Kebanyakannya diperbuat daripada kapas atau busa memori dengan setiap jenis mempunyai faedah yang berbeza sedikit. Pelapik tilam kalis air amat bagus jika anda mempunyai anak kecil yang kerap kencing malam. Pelapik tilam juga membantu mengurangkan keperluan untuk memvakum tilam dengan kerap.

Contoh pelapik tilam yang anda boleh gunakan ialah Sherra Mattress Topper. Anda juga boleh lihat pelapik tilam lain yang kami syorkan.

3. Jangan makan, minum atau merokok di atas katil anda.

Tips penjagaan tilam seterusnya ialah elakkan makanan atas katil. Walaupun anda berhati-hati, makan atau minum di atas katil boleh menyebabkan tumpahan. Ini boleh mengakibatkan bau melekat di tilam dan boleh menyebabkan kulat atau kotoran kekal. Selain mudah terbakar, asap rokok meninggalkan bau yang meresap ke dalam tilam.

4. Jangan bengkok, lipat atau seret tilam anda.

Melainkan tilam atau spring tilam dibuat sepenuhnya daripada bahan lembut (seperti buih atau kapas), atau dibina khas untuk dilipat, tilam anda mungkin mempunyai spring di dalamnya yang tidak boleh dibengkokkan. Contohnya, jangan bengkokkan tilam atau bucu tilam anda semasa memasang cadar atau bengkokkan tilam untuk melepasi ruang pintu. Anda juga patut elak daripada duduk di tepi atau di bucu tilam anda.

Diharapkan tips penjagaan tilam yang kami bagi dapat membantu anda memastikan tilam kekal lama dan selesa.

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×