5 Tips untuk Bilik Tidur Selesa

Bangun di bilik tidur yang selesa boleh memberikan mood yang ceria sepanjang hari anda. Jika bilik anda membantu anda berasa segar dan santai, ia boleh memberi impak besar pada kehidupan harian anda dan membantu anda mendapatkan tidur yang diperlukan oleh badan anda. Hari ini kami nak share 5 tips untuk bilik tidur selesa.

Penting untuk anda tahu bilik tidur adalah lebih daripada sekadar tidur. Bilik tidur anda sepatutnya menjadi tempat yang anda boleh pergi untuk berehat dan berasa selesa 100 peratus sepanjang masa.

1. Tips pertama ialah bantal yang banyak

Menggunakan bantal di dalam bilik tidur anda adalah satu lagi cara untuk mewujudkan suasana yang selesa. Lagipun, apa yang lebih selesa daripada timbunan bantal yang gebu? Apabila bercakap tentang bantal dan peranannya dalam keselesaan bilik tidur, biasanya lebih banyak lagi meriah. 

Anda juga boleh mencampur dan memadankan warna dan reka bentuk bantal yang berbeza untuk menambah hiasan bilik. Bantal yang bagus seperti MF Pillow juga memberikan sokongan pada leher anda agar tidak bangun dan berasa sakit. Kalau nak tahu cara untuk pilih bantal yang sesuai klik di sini.

2. Guna tilam yang berkualiti

toppers-homepage

Tips kedua untuk bilik tidur selasa ialah melabur dalam tilam yang baik  untuk meningkatkan keselesaan bilik tidur. Ini mungkin aspek paling penting untuk membelanjakan wang anda kerana ia secara langsung akan mempengaruhi kualiti tidur yang anda dapat. 

Selain itu, anda juga boleh menambahkan keselesaan tilam anda dengan menggunakan alas tilam/ topper yang bersesuaian seperti Mattress Topper Duck Down Feather. Alas tilam memastikan tilam anda sentiasa bersih dan bebas bau yang tidak disenangi. Pilih tilam berkualiti tinggi, lembut dan sesuai untuk anda—anda tidak akan menyesal.

3. Susunan perabot yang bagus

Selain itu, pastikan bilik tidur anda tidak terlalu bersepah kerana ini boleh menyebabkan persekitaran yang tertekan dan tidak teratur. Lokasi perabot di dalam bilik tidur anda hendaklah praktikal, berfungsi dan kemas agar bilik tidur selesa. 

Contoh pelan lantai bilik tidur yang optimum termasuk menghadapkan katil anda jauh dari pintu dan tingkap, memastikan meja malam berada dalam jangkauan katil anda dan pastikan ia berada pada ketinggian yang betul, serta membahagikan kawasan bilik yang berbeza untuk aktiviti tertentu (iaitu bacaan sudut, stesen kerja, ruang tidur, dsb.)

4. Kurangkan gangguan bunyi

Mengurangkan bunyi bising di dalam bilik tidur anda akan membawa kepada tidur yang lebih lena. Alat dan elektronik yang mengeluarkan bunyi boleh membuatkan anda terjaga pada waktu malam. Cuba letakkan peranti ini sejauh mungkin dari katil anda atau senyapkannya setiap malam. 

Kadangkala menambahkan bunyi yang sinonim dengan tidur seperti kipas atau pembersih udara boleh menjadi strategi yang berkesan juga.

5. Suhu yang sesuai

Bilik yang terlalu panas atau terlalu sejuk juga mempengaruhi  keselesaan, perkara yang boleh anda lakukan ialah mengawal suhu di dalam bilik tidur anda. Anda boleh tetapkan penyaman udara atau kipas anda kepada suhu 18 darjah Celsius iaitu suhu optimum untuk tidur. 

Walaupun bantal lebihan bagus, namun menambah terlalu banyak bantal boleh menyebabkan peningkatan suhu di katil anda dan menjadikan tidur tidak selesa.

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×