Kelebihan Posisi Tidur yang Sihat

Semasa tidur, badan anda berfungsi untuk memulihkan dan membaiki dirinya sendiri. Posisi tidur yang sihat  boleh membantu proses itu, bergantung pada keberkesanannya menyokong kelengkungan semula jadi tulang belakang anda. Ramai orang bangun dengan sakit atau lenguh badan pada waktu pagi, disebabkan oleh kedudukan tidur.

Kita menghabiskan satu pertiga daripada hidup kita untuk tidur atau berehat, jadi penting untuk memilih posisi tidur yang membantu badan anda pulih secara fizikal. Kedudukan tidur yang betul boleh melegakan tekanan pada tulang belakang anda, manakala kedudukan yang tidak sihat boleh meningkatkan kesakitan di bahagian belakang, lengan atau bahu, semuanya menyumbang kepada tidur yang tidak berkualiti.

Posisi tidur mengiring

Posisi tidur yang sihat pertama ialah tidur mengiring. Ia menawarkan beberapa faedah seperti menggalakkan penjajaran tulang belakang yang sihat dan posisi tidur yang paling bagus untuk elak sakit belakang, terutamanya apabila disokong dengan bantal. Tidur mengiring juga boleh mengurangkan pedih ulu hati dan berdengkur, menjadikannya posisi tidur yang lebih baik untuk orang yang mengalami apnea tidur atau refluks asid.

 

Posisi Tidur Terbaik untuk Sakit Belakang

Kedudukan tidur yang terbaik ialah mengiring dengan bantal atau selimut di antara lutut. Tidur mengiring juga boleh melegakan gejala bagi mereka yang mengalami sakit leher atau belakang.

Pilih bantal dengan ketebalan yang sepadan dengan jarak antara leher dan bahu anda. Dengan bantal yang tebal seperti MF Pillow, leher anda akan kekal sejajar dengan tulang belakang anda semasa anda tidur mengiring, mencegah kesakitan dan kesakitan sambil mengekalkan penjajaran yang betul.

 

Kelemahan Tidur di Sisi Anda?

Kedudukan tidur sisi tidak disyorkan untuk:

  • Orang yang sakit bahu
  • Orang ramai bimbang tentang kedutan

 

Tidur mengiring boleh menyebabkan bahu anda sakit atau lenguh, jadi adalah baik untuk menukar posisi sekali-sekala dan gunakan bantal dan tilam yang paling sesuai. Pastikan tilam anda mempunyai mendapan untuk membolehkan pinggul dan bahu anda tenggelam lebih dalam daripada tulang belakang tengah anda.

Tidur mengiring juga boleh menyumbang kepada kedutan muka/jerawat, kerana muka anda ditekan pada bantal, meregangkan dan memampatkan kulit.

Posisi tidur melentang

Posisi tidur yang sihat kedua  ialah tidur melentang. Apabila anda terlentang, mudah untuk memastikan tulang belakang anda sejajar dan mengagihkan berat badan anda secara sama rata, mengelakkan sebarang kemungkinan sakit di leher atau belakang. Tidur telentang juga boleh melegakan hidung tersumbat atau alahan, apabila anda menyandarkan diri ke dalam kedudukan tegak.

Kulit anda juga mendapat manfaat daripada kedudukan tidur belakang. Memandangkan anda menghadap ke atas, tiada bantal atau tilam yang menekan muka anda dan menyumbang kepada kedutan.

 

Posisi Tidur Terbaik untuk Sakit Leher

Berbaring telentang adalah posisi tidur yang terbaik untuk sakit leher, kerana ia menghalang salah jajaran yang boleh berlaku pada kedudukan sisi atau perut. Untuk mengelakkan sakit leher, gunakan bantal yang menyokong leher sambil membiarkan kepala anda tenggelam lebih dalam. Bantal busa memori atau bantal dengan divot untuk kepala adalah pilihan yang baik.

 

Kelemahan Tidur Terlentang? 

Tidur belakang adalah posisi tidur yang tidak sesuai bagi orang yang berdengkur dan apnea tidur kerana ia menyebabkan anda terdedah kepada saluran pernafasan terhalang.  Selain itu, sementara sesetengah orang berasa lega dari posisi tidur belakang, yang lain mendapati ia meningkatkan sakit belakang mereka.

Bergantung pada ketegasan tilam anda, ruang kecil boleh terbentuk antara bahagian bawah punggung dan permukaan tilam, yang boleh menyebabkan ketegangan yang tidak selesa di bahagian bawah belakang. Anda boleh menyelesaikannya dengan meletakkan bantal nipis di kawasan itu, atau meletakkan bantal di bawah lutut anda. Anda akan melegakan tekanan sambil menyokong kelengkungan semula jadi tulang belakang anda.

Posisi tidur meniarap

Meniarap adalah posisi tidur yang paling sedikit faedahnya.  Iaitu, posisi tidur meniarap boleh membantu melegakan dengkuran, dengan membuka saluran pernafasan anda. Walau bagaimanapun, tulang rusuk anda perlu bekerja melawan graviti untuk bernafas dalam kedudukan ini, yang mungkin memaksa anda menggunakan lebih banyak tenaga maka menjadikan tidur anda kurang lena.

 

Kekurangan Tidur Meniarap

Kedudukan tidur tiarap datang dengan beberapa kelemahan dan tidak disyorkan untuk kebanyakan orang. Khususnya, orang berikut harus mengelak daripada tidur meniarap:

  • Perempuan mengandung
  • Orang yang mengalami sakit leher atau belakang
  • Orang yang risau tentang kedutan 

 

Kedudukan meniarap memberikan sokongan paling sedikit dan meningkatkan tekanan pada tulang belakang, kadangkala menyebabkan kesakitan apabila bangun. Untuk tidur dengan posisi ini, anda mesti tidur dengan kepala anda menghadap ke satu sisi, selalu memusing leher dan kepala anda supaya tidak sejajar dengan seluruh tulang belakang anda.

Jika tilam anda tidak cukup kenyal, perut dan pinggul anda akan tenggelam ke dalam tilam, dan meregangkan tulang belakang anda keluar dari penjajaran. Postur tidur tidak simetri seperti ini boleh memberi kesan negatif pada tulang belakang anda dari masa ke semasa.

Selain itu, posisi tidur ini boleh menyumbang kepada kedutan muka, kerana muka anda ditekan pada bantal atau permukaan tilam. Namun, anda boleh mencegahnya dengan kerap membersihkan bantal anda.

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×