Tips Penjagaan Bantal

King-pillow

Walaupun tiada peraturan tetap untuk penjagaan bantal, terdapat beberapa garis panduan am yang boleh anda ikuti. Ia berbeza bergantung pada bentuk dan bahan bantal anda, dan anda harus sentiasa menyemak label pada bantal anda untuk melihat sama ada terdapat sebarang garis panduan daripada pengilang. Berikut adalah tips penjagaan bantal yang anda perlu tahu.

Berapa kerap anda perlu beli bantal baru?

Berapa lama bantal anda bertahan bergantung pada bahan dan cara anda menjaganya. Bantal poliester standard dan murah harus diganti setiap 6-12 bulan. Bantal kapas/bulu kapas boleh bertahan antara 3-5 tahun, manakala bantal busa memori dan lateks biasanya bertahan sehingga 5 tahun.

Membeli bantal yang lebih mewah bukan sahaja bermakna tidur malam yang lebih selesa; anda juga akan menjimatkan wang dalam jangka masa panjang sebab tidak perlu menggantikannya dengan kerap.

Bantal yang bagus seperti MF Pillow juga memberikan sokongan pada leher anda agar tidak bangun dan berasa sakit. Kalau nak tahu cara untuk pilih bantal yang sesuai klik di sini.

Macam mana nak tahu bantal perlu diganti ke tak?

Satu ujian standard adalah untuk melipat bantal anda  (jika ia bukan bantal busa memori ) dan lepaskan. Jika bantal tidak kembali ke bentukk asal, maka sudah tiba masanya untuk beralih ke yang baru. Tanda-tanda lain ialah  kesan yang tidak hilang semasa dicuci dan isi bantal telah berketul atau pecah di dalamnya.

Tips penjagaan bantal kedua ialah cara memanjangkan hayat bantal anda seperti berikut:

  • Basuh bantal anda dengan kerap
  • Jemur seminggu sekali untuk mendedahkannya kepada udara segar dan cahaya matahari — ini membantu membunuh kuman dan mengurangkan bau
  • Gunakan sarung bantal

Tips mencuci bantal anda

Sehingga 10% daripada berat bantal anda mungkin terdiri daripada sel kulit mati, pepijat katil dan hama habuk. Ia boleh membahayakan orang yang mempunyai alahan dan keadaan serius seperti asma. Jadi anda perlu kerap membasuh bantal anda.

Tips penjagaan bantal seterusnya ialah mencuci bantal anda dengan betul, semak label untuk melihat sama ada ia boleh dibasuh dengan mesin atau tidak. Jika ya, maka berikut adalah beberapa garis panduan asas untuk anda ikuti:

  • Basuh setiap 3-6 bulan pada tetapan air panas
  • Gunakan kitaran lembut
  • Gunakan detergen cecair ringan; elakkan softener
  • Lakukan kitaran bilas tanpa detergen
 

Disarankan untuk mencuci dua bantal sekaligus supaya mesin basuh kekal seimbang dan membersihkannya secara sama rata. Mesin tanpa agitator adalah yang terbaik, kerana agitator boleh merosakkan bantal.

Jika bantal anda tidak boleh dibasuh dengan mesin, anda  boleh mencucinya dengan tangan. Untuk basuh bantal denagn tangan, panduan adalah berikut:

  • Rendam bantal dalam air suam dengan detergen lembut dan genggam perlahan-lahan
  • Bilas menggunakan air sejuk dan kaedah yang sama
  • Perlahan-lahan memerah keluar air 
 

Selepas mencuci bantal anda, anda harus memastikan anda mengeringkannya dengan betul. Elakkan menggantungnya sehingga kering kerana bentuk bantal akan terjejas. Adalah lebih baik untuk membiarkan bantal anda kering di atas permukaan yang rata, sama ada di luar di bawah teduhan atau di dalam bilik yang sejuk dan kering.

Berapa kerap anda perlu tukar sarung bantal?

Sarung bantal anda membantu menyerap peluh, sel kulit dan habuk yang terkumpul di permukaan bantal anda. Ini membantu mengurangkan kekerapan mencuci serta memanjangkan hayat bantal. Kami mengesyorkan mencuci sarung bantal anda sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Anda juga boleh membeli pelindung bantal untuk perlindungan yang lebih baik. Ini biasanya diletakkan di antara bantal dan sarung bantal standard, berzip di sekeliling bantal. Ia menyekat  penyerapan dan bagus untuk sesiapa yang mempunyai alahan. Ia harus dicuci secara kerap bersama aksesori tempat tidur anda.

Penjagaan bantal yang betul boleh menambahbaik tidur anda, supaya tidak menjejaskan tahap tenaga anda, tahap tekanan, produktiviti dan banyak lagi. Jaga diri anda dengan menjaga bantal anda, tetapi ingat untuk sentiasa menyemak label dan garis panduan pengilang terlebih dahulu.

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×