Cara Memilih Bantal yang Sesuai

Memilih bantal bergantung pada pilihan peribadi anda. Jika anda ingin memilih bantal yang sesuai untuk tidur anda, penting untuk ambil berat jenis bantal tersebut.

Berikut adalah beberapa faktor penting untuk memilih bantal yang sesuai dengan anda:

1. Posisi ketika tidur

Kita selalu tidur dalam pelbagai posisi. Kalau nak beli bantal, ambil yang sesuai dengan posisi tidur kita. Kami senaraikan tips untuk setiap posisi di bawah.

Tidur menelentang

Pilih bantal yang menyokong kelengkungan semula jadi leher. Khususnya, cari bantal yang nipis dan rata. Bantal baji juga merupakan pilihan yang bagus untuk memberikan sokongan yang mencukupi semasa anda tidur telentang. 

Anda boleh meletakkan baji di atas tilam secara mendatar untuk memberikan cerun yang lembut. Ia akan meningkatkan bahagian atas badan anda dan menjadikannya lebih selesa untuk seluruh badan anda.

Tidur mengiring

Walaupun tidur sisi sudah mempunyai kedudukan yang sihat untuk tidur, penjagaan masih perlu diambil untuk memastikan lekuk badan dan berat badan disokong dengan baik untuk penjajaran tulang belakang.

Cari bantal yang mengekalkan penjajaran leher. Bantal berkontur dengan sokongan yang kukuh adalah pilihan yang baik. 

Tidur sisi juga harus meletakkan bantal di antara kaki mereka. Bantal tambahan memastikan tulang belakang dalam penjajaran yang baik dan mengurangkan ketegangan akibat tidur mengiring.

Tidur meniarap

Pilih bantal nipis untuk mengelakkan ketinggian yang tidak diingini ke kepala dan meletakkan ketegangan pada leher. 

Meletakkan bantal di bawah perut boleh membantu mencegah sakit belakang.

2. Material bantal

  • Memory foam:

Bantal ini mengikut bentuk kepala seseorang. Mereka melembut dan menepati bentuk kepala, leher dan bahu anda, sebagai tindak balas bahan terhadap berat badan anda. Bahan ini juga membantu mengagihkan berat badan anda. Bantal memory foam adalah pilihan yang baik untuk individu yang mengalami sakit kepala dan leher. 

  • Latex:

Bantal lateks mempunyai struktur kukuh yang mengekalkan bentuknya tetapi masih mengekalkan keselesaan. Bantal ini anti hama dan kulat habuk. Terdapat varian dengan bentuk berkontur untuk sokongan tambahan pada kepala dan leher.  Yang lain mempunyai reka bentuk yang bertujuan untuk mengehadkan pergerakan semasa tidur.

  • Kapas:

Bantal dengan isi kapas adalah hypoallergenic dan tahan terhadap kulat dan hama habuk. Mereka adalah pilihan ideal untuk orang yang mempunyai alahan dan sensitif terhadap bahan kimia. Kebanyakan bantal ini agak kenyal dan rata.

  • Polyester:

Isi bantal polyester tahan lama, mudah dicuci dan bebas bau. Ia boleh menjadi pilihan yang baik untuk penghidap alahan. Sebagai pilihan yang murah, isi bantal ini sederhana keras atau lembut, dan ia mungkin akan menjadi rata dari semasa ke semasa. Anda perlu menggantikannya dengan lebih kerap berbanding dengan jenis bantal lain untuk memastikan keselesaan. Contoh bantal yang menggunakan bahan ini ialah MF Pillow.

  • Bulu/ Down:

Bantal yang mempunyai down/bulu sebagai isian adalah lembut dan ringan. Down biasanya berasal dari itik atau angsa. Anda perlu tahu bahawa bulu angsa lebih lembut daripada itik dan lebih mahal. Bantal bulu yang berkualiti lebih mahal, tetapi ia adalah pelaburan yang baik.

  • Tencel:

Tencel ialah bahan mesra alam yang berasal daripada pokok kayu putih di dalam hutan yang diuruskan secara bertanggungjawab. Gentiannya digunakan untuk sarung bantal atau bantal. Ia terkenal kerana memberikan mampatan pada bantal, menyerap dan mengeringkan lembapan serta mudah dikekalkan. 

3. Berat dan kualiti isi bantal

Faktor lain yang mempengaruhi tidur adalah berat bantal. Varian sintetik dan down adalah pilihan yang baik jika anda mahukan bantal yang ringan. Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih berat, cuba lateks atau memory foam.

Kualiti isi bantal penting agar bantal yang digunakan selesa dan tahan lama. Secara amnya, harga adalah cerminan kualitinya—semakin tinggi tanda harga, lebih baik kualitinya. Ingat bahawa anda akan menghabiskan berjam-jam di atas bantal itu setiap malam.

4. Saiz bantal

Saiz biasanya terdiri daripada bantal kanak-kanak hingga king dan bersaiz badan. Saiz standard dan standard/queen adalah yang paling biasa. Manakala bantal bersaiz king atau bersaiz badan digunakan untuk sokongan badan tertentu, badan yang lebih besar, atau sesuai dengan saiz katil tertentu.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa saiz bantal harus sesuai dengan kedudukan tidur, jenis badan dan pilihan anda. Bantal bersaiz standard biasanya cukup untuk kebanyakan orang. Bagi mereka yang lebih suka yang lebih besar, pastikan ia dapat membantu anda mengekalkan postur yang betul semasa tidur.

Kenipisan atau ketebalan sepatutnya membolehkan anda tidur dengan penjajaran tulang belakang yang betul. Anda juga akan menemui bantal dalam bentuk khusus yang memberikan sokongan dan kestabilan tambahan.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah sarung bantal harus sesuai. Elakkan memasukkan bantal besar ke dalam sarung kecil atau gunakan sarung bantal besar pada bantal bersaiz standard.

Kesimpulan

Mencari bantal yang sesuai untuk malam anda akan memastikan tidur yang nyenyak dan membantu meningkatkan kesihatan anda dalam jangka masa panjang. Cari bantal yang menyokong serta selesa untuk pengalaman tidur yang lebih baik.

Terdapat pelbagai jenis bantal yang terdapat di pasaran. Anda boleh menemuinya dalam pelbagai saiz, jenis isian, berat, kualiti isian dan fabrik. 

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×