We are so welcome you to join our sales agent team!

5 Jenis Cadar yang Sesuai untuk Anda

Terdapat pelbagai jenis cadar untuk anda pertimbangkan, dan walaupun sesetengahnya lebih baik daripada yang lain, semuanya bergantung kepada keperluan anda. Terdapat pelbagai jenis bahan yang digunakan untuk cadar (seperti kapas, linen, Tencel), pelbagai saiz (serta saiz poket yang berbeza), dan kiraan benang yang berbeza. Apakah maksud semua itu? Bagaimanakah anda boleh mencari yang terbaik untuk anda, bajet anda? Jangan risau, kami senaraikan jenis cadar yang sesuai untuk anda.

Jenis cadar yang kerap digunakan

1. Cadar Kapas

Kapas adalah material cadar yang paling biasa dan terdapat pelbagai jenis cadar kapas yang boleh anda beli. Ada yang lebih berkualiti daripada yang lain. Untuk menentukan kualiti cadar kapas, anda perlu menyemak panjang ruji, kiraan benang dan tenunan.

Panjang ruji merujuk kepada panjang gentian yang digunakan untuk menenun kapas menjadi helaian. Panjang yang berbeza termasuk pendek (satu dan satu per lapan inci), panjang (satu dan satu perempat inci), dan lebih panjang (sehingga dua inci panjang). Panjang stapel yang lebih panjang adalah kualiti terbaik.

Egyptian Cotton

Kapas Mesir dibuat dengan ruji yang lebih panjang, menjadikannya cadar kapas berkualiti tinggi. Anda boleh menjangkakan harga yang sedikit mahal untuk kualiti ini. Cadar ini sangat tahan lasak, mewah, dan apatah lagi sangat lembut.

American Upland

Jika anda menyemak label dan tertulis 100% kapas, kemungkinan besar ia adalah kapas American Upland. Ini adalah jenis cadar kapas yang paling biasa, tetapi dibuat dengan ruji pendek. Mereka masih akan tahan lama, tetapi tidak selembut kapas Mesir.

Long Staple

Micro-Cotton ialah satu lagi kapas ruji panjang yang dibuat di India. Ia berkualiti tinggi, tahan lama dan lembut, sama seperti cadar kapas ruji panjang yang lain.

Supima

Supima juga dikenali sebagai kapas Pima Amerika. Ia adalah ruji panjang dan serupa dengan kapas Mesir. Anda akan dapati ia adalah kapas berkualiti tinggi yang tahan lama dan lembut, tetapi ia biasanya sedikit lebih murah daripada kapas Mesir.

2. Cadar Tencel

Tencel ialah nama jenama bagi jenis bahan yang dikenali sebagai gentian modal dan lyocell, yang berasal daripada pokok kayu putih. Ia juga bersifat antimikrob secara semula jadi, dan boleh membantu mencegah pembentukan alergen rumah biasa. Tencel ialah pilihan yang baik untuk mereka yang lebih mementingkan alam sekitar dan mahukan sesuatu yang lebih mampan.

3. Cadar Linen

Kita cenderung untuk merujuk kepada semua cadar sebagai linen, tetapi linen sebenarnya adalah sejenis bahan cadar. Linen diperbuat daripada gentian tumbuhan Linum. Sesetengah cadar dibuat dengan 100% linen, manakala yang lain mempunyai campuran kapas dan linen. Kedua-duanya menghasilkan cadar yang berkualiti dan tahan lama. Mereka tidak menahan haba atau menyebarkannya, menjadikannya sesuai untuk semua musim.

4. Cadar Buluh

Cadar buluh adalah pilihan yang sangat baik untuk orang yang mendapati diri mereka berasa terlalu panas pada waktu malam. Cadar yang diperbuat daripada buluh ialah jenis cadar yang terbaik untuk memastikan anda sejuk kerana ia membantu mengawal suhu badan anda lebih daripada cadar alternatif. Selain itu, ia bersifat hipoalergenik, yang juga boleh membantu penghidap alahan mendapat tidur malam yang lena. Kebanyakan helaian buluh mendapat manfaat daripada rasa ringan dan faedah bernafas yang membantu walaupun tidur  berpeluh masih mendapat malam yang tenang. Cari helaian buluh yang digabungkan dengan bahan mikrofiber untuk menambah kelembutan, ketahanan dan pengurangan kedutan.

5. Cadar Polyester

Campuran poliester boleh menjadi pilihan bawah bajet yang baik untuk tidur. Ia lebih berpatutan daripada bahan lain, tetapi masih lembut dan cukup licin untuk menggalakkan tidur malam yang nyenyak. Microfiber berada di bawah kategori poliester kerana ia adalah sejenis poliester. Ia hanya ditenun lebih ketat, yang sesuai untuk tidur sejuk.

Kongsikan artikel ini

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Artikel Berkaitan

×